Zidne obloge kao potpis baroknog stila za vrhunske prostore

Zidne obloge će  promijeniti izgled i dodatno poboljšati funkcionalnost vaših zidova na više načina, pretvarajući obični u ekskluzivni prostor tvoreći umjetničke stilove.

Zašto drvene obloge?

Zato što samostalno postavljene na zidovima utiskuju u interijer dozu barokne umjetnosti koja i danas vlada ekskluzivnim interijerima. Postale su jako popularne u 19 st. u Francuskoj i Engleskoj gdje se nisu prestale koristiti i dan danas. Želite li prostor još bogatijeg izgleda, tada drvene obloge apsolutno morate kombinirati sa dekorativnim vrhunskim zidnim tapetama. Drvene obloge se ne stavljaju samo na jedan zid kao što je pravilo kod novokomponiranih zidnih obloga, već se oblažu svi zidovi do visine između 60-120 cm.U postavljanju drvenih obloga jako su bitni detalji kao što su spojevi kutova od reljefnih ramova koji se koriste još kao okviri za slike. Pravi Izazov je odabir i usklađivanje lak boja u kombinaciji sa dekorativnim tapetama što nam omogućuje mnoštvo umjetničkih stilova (rococo, viktorijanski, džordžijanski i mnogi drugi).

Kako se to radi?

Drvene obloge se postavljaju pretežno kao zasebni drveni okviri od jednog kraja zida do drugog.Okviri su ispunjeni drvenim razdjelnim vertikalnim letvicama koje čine manje zasebne okvire po cijeloj dužini na određenom razmaku.Unutarnji dio manjih okvira se ispunjava ornamentalnim ukrasnim ramovima koji uveliko podižu vizualni izgled okvira u cjelini.Sam način montaže je vrlo jednostavan i brz.Nešto malo više vremena će otići na dekorativno uređenje lakiranjem jer sam proces sušenja laka traje par dana.Što se tiče neugodnh mirisa tjekom lakiranja tko ne želi uljane boje uvijek može odabrati kvalitetne ekološki prihvatljive boje na bazi vode.Ukoliko odaberete boje na bazi vode proces sušenja će biti znatno brži.Da bi što zamjetnije bile ukrasne letvice se lakiraju u staro zlato te na takav način još više dočaravaju potpis umjetnika.

Vrste drvenih obloga.

Postoji nekoliko sistema drvenih obloga. Jedni su šuplji što znači da se na zid postavljaju samo kako okvir bez ispune. U ovom slučaju ispuna je postojeći zid koji se lakira ili ga jednostavno možete popuniti sa odgovarajućom tapetom. Taj princip je ujedno ekonomičniji te jednostavniji način od ostalih.Drugi načini su nešto kompliciraniji te zahtijevaju ispunjavanje okvira u cijelosti sa tankom drvenom podlogom koja može biti od različitih materijala.

Funkcija drvenih obloga.

Obloge štite donji dio zida od udaraca i svakojakog prljanja. Drveni elementi se lakiraju u bilo koju tvrdokornu boju koju poželite. Kombiniranjem tapeta sa oblogama stvarate umjetničke stilove. Kada se jednom postave u vaš interijer traju vječno.Ukoliko želite, lako se i skidaju pa se zid može vratiti u prvobitno stanje. Lako se održava kao i sva ostala stolarija u kući. Ukoliko želite promijeniti stil vašeg prostora jednostavno ih obojite kao i svu ostalu stolariju.