Profesionalno postavljenje tapeta

Kada poželiš nekoga vratiti, pokušaj da to ne bude među četiri obična bijela zida. Neka bude puno leptira, zelenila i kolibrića što ih tamo zna zatvoriti samo onaj što ih je ljubavlju namamio.

Pored višegodišnjeg iskustva u postavljanju najzahtjevnijih i najkompliciranijih dezena, prati nas dobra reputacija što smo ju stekli postavljajući tapete u raznim hotelima, kafićima, restoranima, privatnim objektima u cijeloj Hrvatskoj pa čak i izvan nje.

STRPLJENJE, ZNANJE, PRECIZNOST, UREDNOST

Iz iskustva ćemo Vam napisati važne stvari koje bi trebali imati na umu prije postavljanja tapeta.

Za postavljanje zidnih tapeta treba pripaziti na alat kojim raspolažete, ljepilo, površinu zida na koju tapeta dolazi te na samu tapetu. Površina prije samog postavljanja mora biti suha, oprašena, impregnirana, nosiva te po potrebi obojena u ovisnosti o boji tapete. Kvaliteta postavljanja uvelike ovisi o kvaliteti tapete. Prednja ogledna strana tapete se ne bi trebala lako brisati prilikom obrade spojeva koji moraju biti skora pa nevidljivi po završetku postave. Ljepilo morate pripremiti isključivo po uputama. Noževi za sječu moraju biti uvijek oštri. Najbitnije je imati strpljenje, preciznost i opreznost.

 

*U slučaju da sami kupujete tapete obratite pažnju na uzorak koji se ponavlja jer tapeta s uzorkom ima otpada pa vam neće odgovarati kvadratura kada je zalijepite na zid (ako trebate pomoć, slobodno nas nazovite, vrlo rado ćemo izračunati kvadraturu koja Vam je potrebna). Sve što je napisano je za europske tapete jer nije isti princip rada za nestandardne, teške tapete te fototapete i mnoge druge.

CRNA ZIDNA TAPETA

Prije postave crne tapete obavezno obojite zid u crnu boju.

Preporuka: jeftina betonska boja u manjim pakiranjima od 2-3 litre; mogu biti dostatne za zid od 10-20 m2, možete obojiti samo dijelove između spojeva cca 10 cm širine

Zid će se brzo posušiti i ne trebate obojiti da bude savršeno već ga samo zacrnite.

Podrazumijeva se da ćete prije bojanja skinuti sve sitne izbočine s površine, ako ih ima od prije jer i najsitnija izbočina se vidi na crnoj tapeti.

Neke crne tapete mogu imati i čupkaste ili dlakaste detalje na koje ako dođe ljepilo mijenja smjer dlačica te na kraju spojevi se užasno primijete. Da bi to izbjegli morate mazati rubni dio tapete ali nikako dio zida do tapete koja je zalijepljena. Spojeve minimalno obrađivati!

 

Kvaliteta i debljina tapete puno utječu na izvedbu spoja. Dosta smo radili iz kolekcije “marburg” što je meni osobno među boljim tapetama za postavljanje. Danas se sve više koriste tekstilne tapete koje zahtijevaju tehnike duplog spoja. Na takvim tapetama bez obzira bile one crne ili bijele neće se primijetiti izvedeni spojevi.

 

Jedne od tapeta koje se mogu obojiti  su “Rauhfasa i Glasfaza-Glasgewebe – tapete sa staklenim nitima” imate ih u raznim mustrama i u raznim reljefima koji su izbočeni. Jako je jednostavna i brza postava sa tehnikom “dupli rez” te nakon toga bojite u koju god boju želite iako je najbolje poštovati preporuku od proizvođača.

Želite li tapetu zaštititi da bi ste je imali duži period na zidu možete je zaštititi sa vodenim lakom npr. “perl”  biserni sjaj.

Osobno sam takve tapete postavljao na više mjesta (primjerice: saloni vjenčanica) i mogu preporučiti svakome tko bi htio nešto što se ne viđa svaki dan.

POVRŠINE POSTAVLJANJA TAPETA

Skoro na sve površine možemo zalijepiti tapetu uz adekvatno ljepilo.

Glatka, ravna, nosiva i čista podloga je u većini slučajeva „must have“ jer postoje tapete na kojima se primijeti i najmanja izbočina ili udubina. S druge strane tu su reljefne tapete, kamene tapete (stonplex) i sl. koje ne zahtijevaju takvu površinu.

Lijepili smo uspješno tapete na staklene, iveralne, metalne i još druge zahtjevne površine.

Ukoliko to zahtjeva tapeta, moraju biti i obojene u boju sličnoj na tapeti. Koliko god da spojeve spojimo oni će se nakon nekog vremena razmaknuti ali na ovakav način manje će se isticati.

Najbolje je tapete lijepiti na zidove od knaufa jer malo upijaju ljepila, ali je nužno da takvi zidovi prije postave budu impregnirani sa impregnacijom.

Na stare zidove treba obratit pažnju da nisu vlažni jer nekada vizualno i ne primijetite da se glet masa ili naličje odvojilo mjestimično od žbuke i kada postavite tapetu jednostavno se digne. Takve zidove sanirajte prije postave tapete tj. sastružite sumnjive dijelove te ih impregnirajte pa pokrpajte.

FOTOTAPETE

Foto tapete su  kompliciranije za postavljanje od običnih tapeta. Prilikom postavljanja morate ocrtati na zidu olovkom vertikalnu i horizontalnu liniju ako se radi o kvadratnim komadima koji su najčešći. Morate poštovati upute za redoslijed lijepljenja. Mjehuri na fototapeti koji se pojave nakon postave su od vlažnosti i nestat će u potpunosti nakon sušenja. Podloga mora biti besprijekorna čista.

Jedina mana ove tapete su vidljivi spojevi obično 2-3mm ovisno koliko poštujete vrijeme postavljanja koje mora!!!! biti uvijek isto. Ukoliko pustite da tapeta “ostoji” onda imate problem jer se tapeta širi te je nećete moći spojiti. Foto tapeta je jako tanka i mota se prilikom mazanja. Obrezivanje tapete je komplicirano tim više ako je tapeta mokra jer se kida bez obzira koliko god imali oštar skalper. Fototapeta koja se postavlja u prostore traži strpljivost i preciznost. Takva tapeta može se postaviti i na vrata. Vrata je potrebno impregnirati te skinuti špijunku i bravu.

Što se tiče pranja fototapete – obavezno izbjegavajte jer će te pretežno svim fototapetama isprati boju. Ukoliko vam dođe ljepilo na površinu tapete tada ga je potrebno odmah skinuti jer ako ostane više od par sekundi na tapeti ostati će mrlja koju više neće te moći skinuti.

LJEPILO ZA TAPETE

Mi koristimo praškasta i disperzivna ljepila. Praškasta obično koristimo za lagane tapete jer lakše ih je kasnije skinuti i ponovno staviti neke druge tapete na isto mjesto. Disperzivna ljepila koristimo za teške tapete pomiješanim u točnom omjeru s praškastim za srednje teške tapete. Praškasta ljepila se miješaju u posudi s vodom tako da ulijemo prvo vodu, a zatim usipavamo lagano ljepilo uz stalno miješanje. Ljepilo mora odstojati 20 min (nekada i manje ovisno o proizvođaču) te ga ponovno jako promiješati. Preporuka za ljepilo je METYILAN SPECIJAL. Posuda u kojoj miješate ljepilo mora biti besprijekorno čista!!!!! Voda u koju usipate ljepilo mora biti čista!!!!

Ukoliko postavljate ekskluzivne široke tapete tada morate koristiti jako ljepilo koje se nanosi isključivo na zid. Tapetu nikako ne mazati jer će te ju zaprljati. Ovakav princip postavljanja tapeta je jako težak i od vas iziskuje puno strpljenja i znanja.

SIMBOLI NA TAPETAMA

Postoje mnogi simboli na tapetama koji se razlikuju od tapete do tapete i na njih treba posebno obratiti pozornost. Radimo sa puno vrsta tapeta jer nam je to svakodnevni posao i najbitnije stavke koje poštujemo prilikom postavljanja zidnih tapeta su Reapeat odnosno mustra ili ponavljanje uzorka koja piše na uputama na prednjoj strani. Ona zna biti od 1 cm pa do 70 cm.

Zatim je li tapeta direktna ili se mora čekati vrijeme opuštanja. Postojanost boje tapete prilikom obrade spoja u doticaju sa ljepilom i vodom.

Ostali simboli više znače Vama kao vlasniku u čijem će se domu naći pojedina tapeta (kod naših tapeta, u odjeljku „Informacije“ svake tapete pojedinačno možete vidjeti odgovarajuće simbole koje ta tapeta ima). Naročito pripazite na čupave i končaste dezene zbog doticaja ljepila i vode te izvlačenje vlakana prilikom izrade spoja. Kod nekih fototapeta pretežno namijenjene za dječje sobe boja se lako briše pa je stoga potrebna velika preciznost i strpljivost.

*ZA HOTELE ILI NEKE DRUGE ZAHTJEVNE PROSTORE TAPETE MORAJU IMATI OZNAKE NEZAPALJIVOSTI!!

LJEPLJENJE ZIDNIH TAPETA

Od jedne role koja je recimo 10,05 m dužine i 53 cm širine možete izvući 3 dužine na prosječnim visinama zida u stanu i to ako tapeta ima mustru. Pregledajte površinu na koju postavljate tapetu i recimo da je to zid ( iako se tapete mogu stavljati na bilo kakve površine, ali kažem sve ovisi o ljepilu i tapeti). Krenite od kuta i ocrtajte vertikalu koja mora biti pod vaser vagu (libelu) obavezno od izvora dnevne svjetlosti (prozor) i tu postavite prvi ban (duž-tapete) jer će se manje vidjeti spojevi naravno uz pretpostavku da ste namazali tapetu i preklopili da se ne osuši ljepilo. Primite jedan kraj tapete i preklopite ga za otprilike trećinu prema “gornjem” kraju, što bi značilo da vam jedna trećina ostaje “ljepljiva”. Primite za taj dio tapete i krenete od stropa prema podu pritom držeći za rubove tapete, vizualno kontrolirate, namjestite tapetu “u vagu“. Zatim namažite i zid da tapeta može lakše kliziti što će vam omogućiti puno lakše da napravite spoj. Zrak se mora istjerati sa gumenim valjkom od polovine prema gore te isto prema dole. Ocrtavanje vertikale možete izvesti i viskom naročito ako su velike dužine postavljanja. Tapetu ostavite duže po 2-3 cm i gore i dole zbog sječe sa skalpelom. Kada tapeta ima mustru, prvu dužinu, kada otvorite rolu orginal, odsječenu stranu okrenite prema gore (u nekim slučajevima obrnuto, no to piše na uputama) i izmjerite koliko imate do poda i dodate još 2-3 cm, sad dolazi da drugu dužinu morate prisloniti uz postavljenu na suho i pomjerati na 1,10,22,32,64 pa čak i preko 70 cm da bi pronašli mustru (vjerujte da neke tapete imaju mustru da je mi znamo tražiti i po 5 min). Netko bi rekao uzmeš metar pa izmjeriš mustru i odsiječeš, ali spoj ne mora uvijek biti na istom mjestu. To pogotovo dolazi do izražaja kada su mustre komplicirane i sitne pa je sigurnije da je nađete na zidu dok još niste zalijepili sljedeći ban. Recimo da ste uspješno zalijepili i drugi ban (dužinu) i potkratili uz strop i uz donju lajsnu od parketa pa obrisali višak ljepila s mokrom spužvom i posušili s vlažnom krpom. Onda Vam još samo preostaje napraviti spoj. Tajna spoja jest da se on radi odmah nakon drugog bana dok je tapeta friška i to s plastičnim (rebrastim valjčićem).  Teško za opisati, ali u principu trebate istjerati višak ljepila iz spoja. Neke se tapete jako dobro spoje iz prve, no neke morate rukama navlačiti  jednu do druge, a to traje… Jedan spoj od 2-10 min ovisi o boji i materijalu tapete pa i o ljepilu.

Inače ovaj posao ide puno lakše u dvoje, u protivnom ako niste iskusan majstor izgubit će te kontrolu nad vašem strpljenju te postati skeptik prema tapetama i baciti uloženi novac.

ISTJERIVANJE ZRAKA IZ ZIDNIH TAPETA

Kada stavite tapetu na zid uvijek od polovine zrak istjerujete na gore pa onda isti postupak prema dolje.To možete raditi sa gumenim ravnalima, širokim četkama i sl. Gumeni valjci su idealni za istjerivanje zraka jer s njima možete brzo i efikasno istjerati i poravnati tapetu.U slučaju da tapete ne možete sastaviti odnosno da vam se razilaze jedna od druge onda je to znak da niste prvu stavili u vagu odnosno vertikalu.Nekada se može dogoditi da vam ostane zraka u tapeti kojeg možete injektirati sa špricom iz apoteke u koju će te staviti ljepilo te poravnati sa valjčićem.Kad vam se pojave mjehuri na tapeteama koje su namjenjene bojanju tada mjehure možete bocnuti sa iglom i preko njih preći četkom umočenom u ljepilo i naravno nestat će za par sati. Na foto tapetama mjehuri se sami povuku kada je tapeta suha.

SPOJ NA TAPETAMA

Spoj se odmah izvodi čim stavite dva bana odnosno dvije dužine i to sa malim plastičnim rebrastim ili glatkim valjčićem (ovisno o tapeti).

Komplicirano je za objasniti izvođenje spoja jer bi to trebali vidjeti i ponavljati više puta da bi vam spoj bio savršen. Ponekad je potrebno i navući tapetu rukama do druge i onda s valjčićem istjerati višak ljepila. Sve u svemu profesionalno postavljanje tapeta nije lagan posao jer za to morate imati puno strpljenja, mirnu ruku i poznavati materijale od kojih su napravljene tapete.

Svaki dan se na tržištu pojavljuju novi dezeni sa drugačijim materijalima od prethodnih pa se zna dogoditi da upute (simboli) nisu točni. Može se dogoditi da vam nakon obrade spoja pukne glet masa ili naličje, tada je potrebno precizna sanacija. Podloga mora biti nosiva!!!!

SKIDANJE ZIDNIH TAPETA

Postoji profi buzdovan odnosno valjak s bodljama s kojim pređemo preko tapeta u svim smjerovima. Zatim ulijemo vruću vodu u kantu, po mogućnosti ako imamo sredstvo za skidanje tapeta i njega ulijemo u istu vodu, a ako ne, onda možemo i sapunicu. Sapunica se koristi da se stvori pjena pa na takav način ostaje više vode na tapeti. Uzmemo valjak i četku i nanesemo vodu na tapetu recimo tri puta za redom i počnemo strugati sa strugačem (špahtla i sl.). Neke tapete možemo lako skinuti jednostavnim povlačenjem. Lako se skidaju ako je površina nosiva i čvrsta te ako tapete nemaju podtapetu. Na ovoj slici je Dulux boja ispod tapete te prilikom skidanja tapete i ona se također skida. Potrebno je skinuti svu staru boju te impregnirati površinu pa onda ponovno lijepiti nove tapete.

MJEHURI NA ZIDNIM TAPETAMA

Mjehurići se mogu pojaviti iz više razloga, možete ih sami riješiti tako da ih jednostavno istjerate van s gumenim valjkom. Prvi razlog jest da niste pročitali na uputama je li tapeta direktna ili se čeka par minuta da omekša. Kada zalijepite tapetu direktno na zid, a ona ima vrijeme opuštanja, ta tapeta će početi da odrađuje svoje na zidu. Prvo što se primijeti su mjehurići koje vi pokušavate istjerati, ali oni se ponovno vraćaju. Isto tako može se dogoditi da se tapeta skupi i po par mm jer niste poštovali vrijeme opuštanja. Ponekad se pojave mjehurići na tapeti koja nema vremena opuštanja, ali se zato i nakon par sati i povuku sami od sebe. Što napraviti u takvim slučajevima, pod jedan poštovati upute, pod dva skinuti pažljivo ban i namazati ponovno uz vrijeme opuštanja ili po tri injektiranjem sa špricom. Prilikom skidanja tapete sa zida nerijetko se dogodi da povučemo i sloj glet mase zajedno sa tapetom. Tada je potrebno tapetu očistiti i pogletati udubine na zidu uz prethodno impregniranje. Želimo li ubrzati postupak možemo krpati sa teranilom extra uz dodatak gipsa i sve posušiti sa fenom.

DUPLI REZ

Neke tapete zahtijevaju postavu sa tehnikom duplog reza tako da pređete jednom preko druge i to do 10 cm kada ih zalijepite. Nakon toga preko tog preklopa morate povući (ocrtati) vertikalu i obje tapete u isto vrijeme rezati, a to vjerujte iziskuje puno preciznosti, smirenosti i umijeća. Kada ste zasjekli spoj, izvučete donji dio koji je ispod gornjeg i prilazite izradi spoja kako sam opisao o obradi spoja. Inače takve tapete su jako skupe čak i do 2000 kn po roli, ali su zato jako zahvalne što se tiče održavanja. Dupli rez možete izvesti i u kutu ako vam nije ravan, isto jednu preko druge i zasiječete te izvadite donju pa onda prilazite izradi spoja. Dupli rez možete izvesti na ovalnim stupovima ili na raznoraznim izbočinama uz upozorenje da mustra tapete dopušta izvedbu duplog spoja. Da bi ste uspješno izveli dupli rez morate imati mirnu ruku i strpljenje. Postoje i plastične trake koje se stavljaju na zid ispod duplog reza te tako sprečavate oštećenje zida. Plastične trake se koriste samo za profesionalno postavljanje ekskluzivnih tapeta. Umjesto skalpera za izvedbu duplog reza koristi se i poseban alat u koji ubacite dva kraja tapete i vučete prema dolje. S tim alatom Vam ne treba aluminijska letva niti bilo kakvo ravnalo za isijecanje duplog reza.

NOVE PREKO STARIH TAPETA

Tapete se mogu jedne preko drugih više puta sve dok se dobro drže na zidu. Provjerom uočite ako postoje dijelovi koji su se odlijepili te ih zalijepite ponovno i to je to. Opet ovisi koja tapeta ide preko stare odnosno vrsta i boja. Mi prakticiramo više skidanje tapeta jer ste sigurniji pogotovo što se današnje tapete lako skinu sa vrućom vodom i sapunica ili sredstvo za skidanje tapeta. Zna se dogoditi da prednji dio lako skinemo, a podtapeta ostane na zidu. To rješavamo tako da uzmemo tapetarski buzdovan (valjak s bodljama) i izvaljamo tapetu. Na takav način smo omogućili vodi da ulazi kroz sitne rupice iza tapete i naravno lakše ćemo skinuti sve sa zida. Tapete se lako mogu i odvojiti bez namakanja ako imaju takvu oznaku na uputama, ali pri samom lijepljenju takvih tapeta moramo koristiti i ljepilo koje je namijenjeno za takav tip tapeta bez nekih naših dodataka.

Želite li profesionalce za postavljanje zidnih tapeta obratite nam se s povjerenjem.